HVAD BØD SEPTEMBER MÅNED PÅ AF SPISEOPLEVELSER?

september 29, 2012  |  Spiseoplevelser

En ganske usædvanlig måned på spisefronten. Jeg mener, hvem vælger at spise på AOC, Noma, Frederikshøj og Søllerød Kro indenfor 11 dage……Det er i sig selv et bemærkelsesværdigt forløb , læg oveni en middag på Maaemo i Oslo, dagen efter et på Fem Bord i Trondheim og igen dagen efter et på Fäviken Magasinet i Jämtland……..

Grundet spiseguidens konfidentielle betragtninger omkring de enkelte nomineringsmiddage ikke kan offentliggøres må resultatet af disse besøg afvente Gallaaftenens afsløringer den 28 oktober 2012.

Derimod kan Maaemos strømlinede forfinede kreationer, hvoraf mange byggede på mælkeprodukter samt fisk og skaldyr alt så økologisk bæredygtigt som lovet,  gerne stå for en vurdering. Det er min opfattelse, at MICHELIN folkene har været lidt i det rundhåndede hjørne, da de uvarslet og i restaurantens knapt andet leveår, lod 2 stjerner dale ned i Maaemos turban.

Jeg mener, at Michelin ikke synes at have anvendt helt samme målestok overalt i Norden. F.eks. burde samme vurderingsskala fra Michelins side have ført til , at  2-3 restauranter i København burde have fået mindst 2 og Noma 3. Til gengæld må Chez Dominique i Finland nok se i øjnene, at det gælder om at stramme sig gevaldigt op for at holde sig på samme stjerneniveau som Maaemo  , F & L, Mathias Dahlgren og Noma.

Fem Bord i Trondheim var et nydeligt bekendtskab, mange småretter serveret i minimalistisk sofistikeret feminin stil. Velsmagen var så absolut nærværende, men i meget kontrolleret form. Det meget overraskende og spektakulære lod sig ikke opleve.

Det skete til gengæld på Fäviken magasinet i Jämtland. Efter en lang køretur fra Trondheim igennem en smukt begyndende efterårs-natur fik vi den lille bebyggelse Fäviken i sigte.

Et rent svensk idyllisk postkost motiv befandt sig for vore øjne. Magnus og Jonas tog imod udenfor bygningen og bød indenfor i den smukkeste træbygning med åben ild i pejsen.

Her var velvære og hygge i lange baner.

En lang række godbidder i form af snacks, kærnet smør fra 6 køer på sæteren, hvor intet el kunne hjælpe med malkning, kærning, opbevaring etc. ren natur . Naturen og regionens råvarer er i det hele taget det, der er grundlaget for Fävikens kreationer. Fisk og skaldyr kommer bl.a. fra nærliggende Trøndelag(Norge). Aftenens mest overraskende råvare var ”trask”. Angiveligt solsort. Den lå der –nøgen – på et leje bygget som en rede med de lange ben udstrakt og med halsen hævet og værsgo at spise…

Den oplevedes så rå, at havde man ikke fjernet fjerene kunne den illustrativt set selv have fløjet ind i min mund.

Tilbage står en stor glæde over at have besøgt og smagt Fävikens mange spændende retter og så tager jeg den lidt ujævne linie i velsmagens vej ad notam. Herligt sted.

Lige et par ord om Trondheim ved frokosttide. Gruppen bestod af 4 chefer fra de bedre steder i Danmark og Færøerne og et par jurymedlemmer fra 66 Best guiden – og de lader ikke muligheden for frokost gå fra sig. Det viste sig ganske svært at finde notable steder i Trondheim på den tid af dagen. Vi endte med at besøge Renaa, som bød på et ganske fint indrettet spisested, hvor maden  imidlertid var ganske ordinær. Dagen efter var vi på Søstrene Karlsson for at smage smørrebrød. En ny skuffelse. Nordmændene mener åbenbart, at smørrebrød skal bestå af  mængder af garniture og endda af industriel Thousand Dressing natur.

NORDIC CHALLENGE fandt sted i Aarhus ved den store Food festival. I år var de deltagende kokke fra alle nordiske lande udpeget af dommerjuryerne i The Nordic Prize / 66 Best Restaurants. Tillykke til vinderen Jonas Mikkelsen fra Frederiksminde.

Årets Gericke er også en stor spiseoplevelse. Naturligvis med alle de gastronomiske ildsjæle i køkkenerne. Personlig havde jeg fornøjelsen at være indrulleret som dommer i disciplinen HAV og i SØDT og  OST.

Der var tale om et usigelig højt niveau i år, så tillykke til alle finalister for storslået indsats.

Måneden sluttede med et arrangement for 30 personer på Vallø Slotskro, hvor menuen ganske enkelt sagt var fremragende bl.a. Palle Møllers signaturret Lam i skind samt spødstegte brisler ledsaget af Chambolle-Musigny 2008 fra Comte de Vogüe og endelig den flotteste dessert fra Konditoren Palle Møller – der er  den samme som kokken.


?>