Forårets spiseoplevelser - 2011

Forårets spiseoplevelser – 2011

juni 4, 2011  |  Spiseoplevelser

Det har været et forår med store spring på det gastronomiske  kvalitetstermometer.

Vinterens  første gode oplevelser kom på Gallamiddagen  på Falsled Kro den 6 februar. Den gamle kro serverede Almanak menuen, som er et mega flot tilbud her i kroens jubilæumsår.

Den 23 februar udfoldede Geraniums køkken sig for os i al sin pragt.
Det var endnu engang en magtdemonstration af Geraniums team denne gang uden Rasmus Kofoeds tilstedeværelse, men hans team i køkkenet og Søren Ledets hold på gulvet skabte storhed i oplevelsen.

Ved skæbnens hjælp fik jeg mulighed for at spise på Noma 2 dage i træk i begyndelsen af marts.  Noma er i særklasse i disse år i form af at levere den komplette restaurantoplevelse.

Mielcke & Hurtigkarl imponerede med deres menu i april. Der er ikke andre, der laver mad som Mielcke og derfor er hans bidrag til den danske gastronomibølge meget kærkommen. At restaurantens stjerneniveau skammeligt er forbigået den gamle guide er mere et udtryk for guidens kompetence end for restaurantens.

formel B beholdt derimod sin stjerne trods et koncept-hop af de større. Nu kunne det være nok med de stivede hvide duge og mandsopdækket betjening, når der ikke dukkede et rimeligt antal bidragydere op, må tanken have været.
Jeg var der sidst i april….og ”gud hvor var det godt”. Endnu engang leverede Kristian Møller det ypperligste.

Det gjorde Skovbakken i Odense også den 15 april. Men hov, vil nogle sige, hvem eller hvor er Skovbakken i hierarkiet. Jamen Lars Knudsen og frue driver en selskabsforretning i Odense ved Zoo og en enkelt gang om året går han bersærk og laver lige en gourmet aften for at vise, at han ikke har glemt, hvordan det gøres.
Ville han gøre alvor af at sige farvel til den store check og nøjes med en noget mindre kunne han sagtens vælge a la carte /gourmet vejen og han ville formodentlig omgående placere sig på niveau med de bedste i landet. Jeg foreslog ham at drive selskabsforretning i 11 måneder og så vie 1 måned til gourmetrestaurant.virksomhed. Restauranten kunne f.eks hedde OKTOBER.

Som månedens finale besøgte jeg Malling & Schmidt i deres nyåbnede domicil på Grenåvej i Aarhus. Det skete samme aften som kollega Troelsø fandt vej for at anmelde restauranten. Lad mig gøre det kort. Jeg tilslutter mig hans vurdering og fulde hus som beskrevet i Børsen.

Villa Vest i nordvest beviste også deres kvaliteter ud i det nynordiske køkken .. og så den beliggenhed tillige. Lige bagved deres restaurant findes en offentlig parkeringsplads, hvorpå en udendørs restaurantterrasse fristede ved frokost tide.
Hvilket kontrapunkt i holdning til gastronomi og nydelse på under 100 m i fugleflugtslinie!
Hvorfor jeg spiste der? Spørg bare. Svaret vil for evigt være uklart.

I maj huserede vi bl.a. i det sydvestlige hjørne af Jylland. Det kommer der nogle skriv om i kommende kogebog fra Vadehavet og omkringliggende kommuner til efteråret, så jeg vil ikke her gå i detaljer om de spændende oplevelser hos producenter og på restauranter, men blot nævne at den største overraskelse var den i min bevidsthed ”glemte” Josef. Det var rigtig spændende, hvad han serverede.

Island blev besøgt: Sjavarkallarin og Dill i front.

New York:
Daniel præsterede os for en 7 retters menu. Det blev en magtdemonstration af dimensioner. Vi var 3 personer, ingen ved bordet  fik samme ret  , 3 forskellige kreationer pr servering.
F eks den tredje bordservering bestod af følgende serveringer:
Jeg fik:  Duo of octopus, Tempura with wilted radicchio, aged Balsamico vinegar, ”En salade” with Manouri cheese, Artalia  Shoot tempura.
Kokken fik: Abalone ”granite” with parsley-garlic butter, white aspargus, ”Pommes Duchesse”, Mustard vinaigrette
Fruen fik: Maine sea scallops Rosette with Tandori, Hawaiian Hearts of Palm, Shiso-mango Gremolata.

Per Se: Det kan vel ikke gøres mere sikkert. Velsmag, velsmag og atter velsmag.

Masa: Dette besøg kræver mange flere linier, end jeg i dag vil bruge. Det var ”out of this world”

I denne perlerække af gode oplevelser savnes måske en navngivet skuffende af slagsen.
Der var skuffelser, men ikke overraskende skuffelser. Man ved – næsten altid – hvad man går ind til, når man undlader at gøre ordentlig research.  Dårlige oplevelser og dyre oplevelser. Det er guiders første og fornemste opgave at guide folk udenom  de oplevelser, der skaber dårligt humør.

Foto: arturodonate / flickr.com


?>