APRIL spiseoplevelser i hhv VENDSYSSEL og LONDON……….

maj 4, 2013  |  Diverse

6 april slog Munkebo Kro dørene op for et gastronomisk tidsbillede over perioden 70,erne, 80,erne, 90,erne, 00,erne og  de første par år af 10,erne.  I køkkenet huserede Kim Gubi Lundvald og han havde fået assistance af de senere års vinder af Årets Restaurant i såvel Danmark(Henne Kirkeby Kro) og Årets Restaurant i Norden(The Nordic Prize) Allan Poulsen.

BROR er en ny restaurant midt i København hvor tidligere souschefer Nutter og Wagmann på Noma inviterer på udfordrende retter ledsaget af naturvine udvalgt og serveret af formodentlig naturvinens sommelier nr 1. Det var allerede på BRORs tredje åbningsdag, at jeg indfandt mig, hvilket i øvrigt strider imod min holdning IKKE at teste restauranter i deres første 3 måneders levertid. Men nu kendte jeg jo de 2 souschefer fra mange  besøg på Noma, så de fik ikke 3 måneders prøvetid.. De leverede også det forventede.

Det var en go begyndelse på månedens spiseoplevelser, der også førte til Tour de Jylland,hvor Strandtangen i Skive meget overraskende for mig bød på en ikke alene fremragende gastronomisk hummer-oplevelse men også et hotelophold i ret så udmærkede faciliteter.

Dagen efter var Brøndums Hotel i Skagen vært ved et såkaldt gastronomisk debatmøde, hvor såvel Michelin guiden, Den danske Spiseguide, de øvrige anmeldere(københavnske) og debat om hvad kravene er til hhv. en prenominering, slutnominering og en kategorivinder blev endevendt. Under den inspirerende debat serverede Anders Rex og team en fremragende pighvar.

Ruths Brasseri (nomineret i kategorien Årets Bistro/Brasseri)blev besøgt og deres legendariske krabbeklo kreation og ligeså berømte Michauds tatar glædede mund og mave.

Dagen efter blev  en anden prenomineret , Brasseri Mest i Aalborg, udfordret på servering af deres udgave af Michauds tatar. De  mindede naturligvis om hinanden ,om end den ene var mere ”fast” i kødet end den anden. Nogle kan lide datteren, andre moderen, nogle sætter pris på begge.

Vendia Gourmet i Hjørring er i år prenomineret i kategorien Årets Restaurant ,og det viste sig,  at VENDIA gourmet denne aften serverede en menu med temaet Frankrig. Jeg fik at vide at et tidligere tema havde været Vendsyssel. Vendsyssel er noget mere interessant pt end det franske, som vi har spist og glædet os over i årtier.  Det franske køkken hører imidlertid til det forudsigelige køkken, måske er det grunden til, at INGEN fransk restaurant nogensinde har ligget som nr 1 på verdensranglisten. Deres bedste placering har et år været nr 3, og det var GAGNAIRE, som jo ikke lige står for det mest klassiske franske køkken.

Kristian Rise kunne have valgt at lave kopiretter af klassiske franske signaturretter – der er nok at tage af  – eller han kunne improvisere over samme udgangspunkt. Hovedindtrykket denne aften var klart, at ” vi gør det på vores måde”. Aftenens highlight var den ”vendiaske” udgave af en østers ret. Den sad lige i skabet.

Næste stop var Laurbjerg, Overnatning, morgenmad og frokost hos Fru Larsen , en af de nominerede i kategorien Årets Bo&Spis adresse. Sædvanligvis holder morgenmaden ikke høj standard. Det gjorde den i dette tilfælde – og frokostens gastronomiske niveau fandtes ikke neddroslet, som Tommy Friis ellers havde annonceret ved sit skifte fra Molskroen.

Den sidste uge af april stod i WORLD 50 kåringens tegn, og i den forbindelse blev London bespist ganske eftertrykkeligt.  Mandag morgen blev indledt med breakfast med Roca brødrene på Mandarin Oriental Hotel. Om aftenen blev El celler can Roca så nr 1 på listen. De 2 allerstørste spiseoplevelser var hhv ”Dinner by Heston Blumenthal” og ”Marcus Wareing at Berkeley Hotel”

Af mere modeste steder må Bentley Oyster Bar og Chabrot nævnes sammen med den afsluttende frokost på Bar Boulud.

Hvad med vinen?  Naturvin er ikke højeste mode i London, men har imidlertid fundet vej til Vendsyssel.

Vinens veje kan være uransagelige.


?>